CEPLİ POĞAÇA
MALZEMELER
●4,5 su bardağı un
●1,5 su bardağı ılık su
●yarım su bardağı zeytinyağı
●1 paket instant maya (suda eritmeden doğrudan una karıştıran)
●1 çay kaşığı tuz
●2 tatlı kaşığı toz şeker
●1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
●susam, çörekotu (üzerini süslemek için)
YAPILIŞI
Bütün malzemeler karıştırılarak, hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur... üzeri örtülerek 1 saat dinlendirilir (yani mayalandırılır)... kabaran hamur mandalina büyüklüğünde on eşit parçaya bölünür ve merdaneyle küçük pasta tabağı büyüklüğünde (bir karış çapında) açılır...yukarıdaki resimde görüldüğü gibi zeytinyağı sürülür ve hamur yarım ay şeklinde ikiye katlanır... tekrar zeytinyağı sürülerek ikinci kez katlanır... tepsiye dizilir... tepsinin üzerine poşet geçirilerek 45-50 dakika da tepside dinlendirilir (yani mayalandırılır)... poşet çıkartılarak üzerine yumurta sarısı sürülür... susam ve çörekotuyla süslenir... önceden ısıtılmış 190°derece fırında tercihen turbolu bölümde yarım saat pişirilir...Âfiyet olsun
NOT
●Ben genellikle bu tür mayalı hamurları pişirirken fırınımı 15 dakika önceden ısıtırım ve turbolu bölümünü kullanırım
●Ben bu tür mayalı hamurlarımın üzerine her zaman poşet kapatarak mayalanmasını yeğlerim, dalayısıyla nemli kalıyor ve daha güzel mayalanıyor kabarıyor
●Pişen poğaçalarımızı servise hazırlarken, kat aralarını yağladığımız için fazla yapışmamıştır ama yine de bıçakla hafif açtırarak birinci aralığa domates,ikinci aralığa peynir, bir iki dal maydanoz, üçüncü aralığa da salatalık koyarak servis yaptım... çok beğenildi... özellikle eşim sabahın erken saatlerinde maydanoz ve salatalık yemek istemezken,böyle hazırladığımda hiç geri çevirmedi ve seve seve yedi
Ellerinize sağlık çokk enfes görünüyorlar... İadei ziyarete geldim bu arada..
YanıtlaSilTeşekkür ederim lezzetlilerimciğim😊😀
YanıtlaSilSelma hanım ellerinize sağlık puf puf harika görünüyorlar. Bayıldım.
YanıtlaSilteşekkür ederim
SilÇok farklı bir poğaça tarifi.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilteşekkür ederim
Sil