KIŞLIK EZME TURŞU
MALZEMELER
●2 kilo domates
●250 gram acı biber
●7-8 diş sarımsak
●yarım demet maydanoz
●2 yemek kaşığı iri kaya tuzu
●2 yemek kaşığı toz şeker
●1,5 çay bardağı sirke
●Zeytinyağı
YAPILIŞI
Domatesler, biberler, maydanozlar, sarımsaklar ayıklanır yıkanır ve hepsi rondodan çekilir (inceliğini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)...bu hazırlanan karışıma tuz, şeker ve sirke ilave edilip karıştırılır... cam kavanoza doldurulurken, üstten bir parmak kadar boş bırakılır...bu boş olan kısma(yani en üste) zeytinyağı dökülüp ağzı kapatılır... bir hafta boyunca her gün bir-iki kez çalkalanır (böylece malzemeler karıştığı için üstünün beyazlanması önlenmiş olur)... bir hafta-on gün sonra turşunuz yenmeye hazır hâle gelir...Âfiyet olsun
NOT
●Bu turşunun yapılışı çok kolay... aslında restaurantlarda önümüze getirilen meze türü acılı ezme gibi bir lezzet verir...kışın çorbanın, kuru fasulye ve nohut yemeğinin yanına ben çok yakıştırıyorum bunu...10-15 gün fermente olduğu için, probiyotik özelliğinden dolayı sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sistemimizi korumaya da yardımcı olur ayrıca...son olarak da, iştah açıcı özelliğini belirtmeden geçemeyeceğim
Selma hanımcığım ezme Turşu tarifinizi annemle çok beğendik inşallah en kısa zamanda bizde yapacağız ellerinize sağlık teşekkür ederiz bu güzel tarifleri bizimle paylaştığınız için ( Ebru 😊)
YanıtlaSil