ÜZÜM KOMPOSTOSU
MALZEMELER
●2 kg üzüm
●her kavanoz için 3-4 yemek kaşığı toz şeker
●Çubuk tarçın
●3-4 tane karanfil
YAPILIŞI
Üzümler ayıklanır, yıkanır ve cam kavanozlara doldurulur... üzümlerin arasına bir tane çubuk tarçın ve üç-dört tane karanfil yerleştirilir...en üste 3-4 yemek kaşığı toz şeker koyulur ve kavanoz ağzına kadar normal oda ısısındaki suyla doldurulur...kavanozların ağzı kapakla sıkıca kapatılıp, kapaklar aşağıda olacak şekilde (ters çevrilerek) tencereye yerleştirilir...kavanozların yarısına gelecek kadar tencereye su doldurulur ve 15-20 dakika kaynatılır, ocaktan alınır... tekrar kapaklar kontrol edilip iyice sıkıştırılır... ters çevrili vaziyette (yoğurt mayalar gibi) üzeri kalınca örtülür ... bir gün bekledikten sonra sızıntı yoksa, serin bir yerde (kışın yenmek üzere) muhafaza edilir...Âfiyet olsun
NOT
●Üzümlerinizi pazarcıların sattığı dökülmüş tane üzümlerden alırsanız, daha ekonomik bir kış hazırlığı yapmış olursunuz... çünkü dökülenleri üzümcüler yarı yarıya ucuz satıyorlar...
●Bu yapmış olduğunuz kompostoyu uzunca bir süre saklayabilirsiniz... konserve yöntemiyle yaptığımız için(biz buna vakumlama yöntemi de diyoruz), hiç hava almıyor dolayısıyla 1yıl bile muhafaza edilebiliyor
●Şişeleri tencereye koyarken, resimdeki gibi tencerenin tabanına bir el bezi koyup şişeleri onun üzerine yerleştirin, bu şekilde kaynatın (böylece şişeler tencerede daha sabit bir şekilde duracağı için çatlama patlama riski olmuyor)
●Bu yöntemle her çeşit meyveden komposto yapabilirsiniz... ben vişne ve kayısı ile de yaptım, çok güzel oldu... ani gelen misafirlerimiz için hemen elimizin altında hazırda olması çok kolaylık sağlıyor ve ayrıca pilavın, böreğin yanında iyi gidiyor
yarın perşembe pazarından alıp yapıcam abla hem oğluşum üzümü çok seviyor kışında yedirmiş olurum..eline sağlık.:(hülya&barın):)
YanıtlaSilCanım Hülya'cığım.... bebeğime şifa olsun... afiyet olsun....diğer meyvelerden de yapabilirsin...
YanıtlaSil