YILDIZ ÇÖREK
MALZEMELER
●4 su bardağı un (organik tam buğday unu kullandım)
●1,5 su bardağı ılık su
●Yarım çay bardağı zeytinyağı
●1 paket instant maya (suda eritmeden doğrudan una karıştırılan)
●1 çay kaşığı tuz
●2 tatlı kaşığı toz şeker
●1 yumurta (üzerine sürmek için)
İÇ HARCI
■3 tane portakal büyüklüğünde patates
■1 tane büyük kuru soğan
■1 çay kaşığı tuz
■1 çay kaşığı karabiber
■Yarım çay bardağı zeytinyağı
■İsteğe göre sucuk ya da sosis
YAPILIŞI
Önce iç harcını hazırlayalım: İlk olarak soğanımız küp küp doğranır... yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur...minik minik doğradığımız sucuk ya da sosisler eklenir...patatesler soyulur, yıkanır ve kesme şekerden daha küçük küp küp doğranır...kavrulan soğana ilave edilir, birlikte 5 dakika daha tavada çevrilir...tuz,karabiber ilave edilir ve ocaktan alınır...soğumaya bırakılır...
Şimdi de hamurumuzu hazırlayalım: Un,su,tuz,şeker,maya ve zeytinyağı karıştırılarak hamur yoğrulur...hamurumuz üzeri örtülü olarak bir saat dinlendirilir (yani mayalandırılır)...hamurumuz iki eşit parçaya bölünür...merdane yardımı ile bir bezesi 35-40 cm. çapındaki tepsiye göre açılır...açtığımız hamur yağlanmış ya da pişirme kağıdı serilmiş tepsiye alınır... az önce hazırladığımız patatesli iç harcı, ikinci resimde olduğu gibi ortası boş kalacak şekilde simit gibi hamurun üzerine yerleştirilir...ikinci hamurumuz alttaki hamurdan bir iki cm fazla açılır...iç harcımızın şeklini bozmadan yavaşça üzerine kapatılır...kenarlarından alttaki hamurumuzun atlına katlattırılır...üçüncü resimde olduğu gibi hamurumuzun tam ortadaki boşluğuna bıçakla artı (+) işareti kesilir...sonra bir daha kestiğimiz artının arasından orantılı olarak bir kez daha kesilir...oluşan üçgenler yumurta akı sürülerek yukarı doğru kıvırıp yapıştırılır...tepsimizin üzerine poşet geçirerek bir saat de tepside dinlendirilir (yani mayalandırılır)...üzerine yumurta sarısı sürülür...dördüncü resimde olduğu gibi yukarı kıvırarak yapıştırdığımız üçgenlere çörekotu ya da haşhaş tohumu serpilir...180°derecede önceden ısıtılmış fırında tercihen turbo bölümünde 40-45 dakika pişirilir ...Âfiyet olsun
NOT
●Ben organik taş değirmen unu kullandım...isteyen olursa yorum bırakırsanız adres verebilirim...internetten araştırmalarım sonucunda eski usul akarsu ile çalışan taş değirmende öğüten güvenilir bir yer buldum
●İsteğe bağlı olarak sucuk koymayabilirsiniz ya da başka bir iç harcı yapabilirsiniz
●Bu tarifimi Oktay Usta'dan görmüştüm....hemen denemiştim ve facebookta da paylaşmıştım...çok beğenilmişti....sizlerin de beğeneceğini umuyorum....güzel bir sunum oluyor
●Ben bu tür mayalı hamur işlerini pişirirken genellikle fırınımı turbo bölümünde 15 dakika önceden ısıtırım
selma hanımcım bu tarifinizi bende evde denemek istiyorum çok güzel gözüküyor
YanıtlaSilBu harika bir lezzet :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ... Morlu mutfak ve beğenen arkadaşım...
YanıtlaSilMerhaba Selma hanim tariflerinizden istifade ediyorum ve de memnun kaldigimi size bildireyim dedim tas degirmeni ununun markasini ve de nerden aldiginizi yazar misiniz tesekkur ederim
YanıtlaSilCevabinizi bekliyorum selma hanim ben Hatice Kutluay olan bayanim
YanıtlaSilHatice hanımciğım cevabı hemen alt yoruma yazdım.... ben de organik ekmek işiyle uğraşan iki kişiden bu ismi aldim ve memnun kaldım... kargo ile heryere gönderiyorlar.... bir de bana facebook" Organik tarifler "sayfamdan da daha çabuk ulaşabilirsiniz.... teşekkür ederim takip ettiğiniz için sevgiler
SilHatice hanımciğım çok özür diliyorum sizden.... beklettiğim için... birkaç gündür yoğundum yorumlara bakadim.... hemen yaziyorum adresi.... AYAR SU DEĞİRMENİ UNU...tel:02248413016......... 05356782485...... e-mail:halilayar16@hotmail.com buradan irtibata geçebilirsiniz....
YanıtlaSil