FIRINDA BİBER DOLMASI
MALZEMELER
●3 tane büyük soğan
●yarım su bardağı zeytinyağı
●1 su bardağı pirinç
●yarım çorba kaşığı salça
●2 domates kabukları kapak için ayrılacak
●yarım demet maydanoz
●2 tatlı kaşığı toz şeker
●1 çay kaşığı tuz
●1 çay kaşığı yeni bahar
●1 tatlı kaşığı kuru nane
●yarım çay kaşığı tarçın
●yarım çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Soğanlar minik minik, küp küp doğranır...zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur...salçası ilave edilir...yine biraz kavrulur...iki domatesin kabukları,biberlere kapak olsun diye madeni 1 lira büyüklüğünde kesilir...domateslerin içi rendelenerek ilave edilir...yıkanmış pirinçler de ilave edilir...biraz daha kavrulur...iki tatlı kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı tuz eklenir...yarım su bardağı su ilave edilir...kısık ateşte suyu çekene kadar bir kaç dakika pişirilir...ocak kapatılır...ince doğranmış maydanozlar ve baharatlar ilave edilir...böylece iç harcımız hazırlanmış olur..
Biberlerimiz yıkanır...saplarından dikkatlice çekerek içleri boşaltılır.. dördüncü resimde olduğu gibi, parmağımız tuza batırılıp biberlerin içinin her yeri tuzlanır...hazırladığımız yarı pişmiş iç harcımızdan biberlerin içine doldurulur...ağızlarına domates parçası kapatılır...yağlanmış tepsiye dizilir...biberlerin yarısına gelecek kadar tepsiye su koyulur...biberlerin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir...toz kırmızı biber serpilir (tuz serper gibi)...tepsimizin üzerine pişirme kağıdı kapatılır ve fırının en altına (tabanına) koyarak, 180°derecede 35-40 dakika pişirilir...tepsimizin üzeri açılır ve fırınımızın orta rafına alınır...10-15 dakika da böyle üzeri hafif kızarıncaya kadar fırında bekletilir ...Âfiyet olsun
NOT
●Bu vermiş olduğum ölçülerden, 30-35 cm. çapındaki tepsiye 13-15 tane orta büyüklükte dolma oluyor
●Biberlerin içini dördüncü resimde de gösterdiğim gibi tuzla ovmanızı tavsiye ediyorum, zira anneciğim bu işlemi muhakkak yapmamı istiyor benden,tuz biberin sası tadını alıyormuş ve iç harcına koyduğumuz 1 çay kaşığı tuzu da az zannetmeyin, biberleri de tuzladığımız için bu tuz tam karar oluyor
●Bu tür sulu yemekleri fırında pişirirken, ben önce fırının en altına koyuyorum, orada üstü çabucak kızarmadan, alttan yavaş yavaş pişiriyorum, son 15 dakikasında orta rafa alıyorum, hafif üzerinin kızarmasını sağlıyorum
●Bir de tepsinin üzerine ilk yarım saat pişirme kağıdı kapatırsanız, kendi buharıyla daha güzel üzeri yanmadan pişmiş oluyor
●Bütün zeytinyağlılarda olduğu gibi buna da iki kesme şeker ya da iki tatlı kaşığı toz şeker çok yakışıyor,lezzet veriyor, yapanların ellerine sağlik
●ÖZEL NOT: İsterseniz aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi, dolmaları biberle sınırlı kalmayarak, patates ve kabaklardan da yapabilirsiniz
Eline saglik muthis gorunuyor bayramda size gelmeliymisiz :))
YanıtlaSilteşekkür ederim... buyurun her zaman kapımız açık:))
SilAnlatımlı süper bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilFırında denememiştim. Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş
YanıtlaSil