MALZEMELER
●5 kg domates
●5-6 tane yeşil biber
●1-2 yemek kaşığı iri kaya tuzu
●3 yemek kaşığı toz şeker
●5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Domatesler yıkanır ve bıçakla alt taraflarına (resimdeki gibi) artı(+) şeklinde çizik atılır... daha sonra kaynayan suyun içine bu çizdiğimiz domatesler atılır ve iki dakika sonra hemen çıkarılıp soğuk suya atılır, böylece domateslerin kabuklar o çizdiğimiz yerlerinden kolayca soyulabilir... soyulmuş domatesler küp küp doğranır... diğer taraftan, 5-6 tane yeşil biber incecik doğranarak zeytinyağında 3-4 dakika kavrulurken, doğradığımız domatesler ilave edilir, 15-20 dakika pişirilir... tuz ve toz şeker ilave edilir, beş dakika daha kaynatılır... şimdi de bir başka tencerede suyun içinde kapaklar kaynatılır... sosumuz sıcak sıcak kavanozlara doldurulur ve kaynatılmış sıcak kapaklar sıkıca kapatılıp, baş aşağı ters çevrilir... üzeri yoğurt mayalar gibi örtülür, 1 gün hiç yerinden oynatmadan bekletilir... ertesi gün sızıntı var mı-yok mu diye kontrol edildikten sonra, serin bir yerde muhafaza edilir... sızıntı olan kavanoz varsa, hemen o anda açılıp tüketilir...Âfiyet olsun
NOT
●Konserve yöntemiyle yapmış olduğumuz bu domates sosumuzu, 1yıl hiç tazeliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz... şimdi tam mevsiminde yaptığımız sosu, kışın çorbalarda, makarnalarda ve melemen yapımında kullanabilirsiniz... gerçi bu yöntem biraz uğraştırıyor ama kışın domates mevsimi geçince, elinizin altında tazecik hazırda sosunuzun bulunması biz hanımlara mutfakta çok büyük kolaylık sağlıyor
Ellerinize saglik cok gpzel olmus bende yaptim afiyet ile yeyin
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok nefis olmuş. Kışın hazır şeyler harika oluyor.
YanıtlaSil