MALZEMELER
●1 kilo patlıcan
●1 tane salçalık biber
●3 tane yeşil biber
●1 tane yeşil domates
●1 baş sarımsak
●1 kâse dolusu ince doğranmış beyaz lahana
●yarım demet maydanoz
●1 çay bardağı sirke
●2 yemek kaşığı iri tuz
●2 yemek kaşığı toz şeker
●1 litre su
YAPILIŞI
Patlıcanlar yıkanıp sapları temizlenir... kaynar tuzlu suyun içinde 2 dakika haşladıktan sonra hemen buzlu suyun içine atılır... bir taraftan patlıcanlar soğurken, diğer taraftan biberler, yeşil domates, lahana, sarımsak ve maydanoz incecik kıyılır... yarım çay bardağı sirke, yarım kaşık tuz ve bir kaşık şeker ilave edilerek karıştırılır (böylece iç malzemesi hazırlanmış olur)... soğuyan patlıcanların karnı bıçakla yarılarak, iç malzememizden doldurulur...karnı iç malzemeyle dolu olan patlıcanlar, haşlanmış lahana yaprağına sarılarak maydanoz sapıyla bağlanır ve cam kavanoza yerleştirilir... kavanozdaki patlıcanların üzerine (her 1 litre suya bir fincan sirke, 2 kaşık tuz, 2 kaşık şeker olmak üzere) hazırladığımız turşu suyu dökülür...kavanozun kapağı kapatılır ve taşabileceği göz önüne alınarak, bir kabın içine oturtulur...10-15 gün içinde yenmeye hazır hale gelir...Âfiyet olsun
NOT
●Eğer isterseniz, patlıcanlarınızın içini doldurduktan sonra, sadece maydanoz sapıyla da bağlayabilirsiniz... ama (benim gibi) haşlanmış lahana yaprağına sararsanız, hem kavanoza yerleştirmeniz hem de servis için kavanozdan almanız daha kolay olur
●Bu vermiş olduğum (1 litre su, 2 yemek kaşığı iri tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1çay bardağı sirke) ölçüsüyle hazırladığımız karışım, diğer turşular için de kullanılabilecek bir ölçüdür... anneciğim, bütün turşularını bu ölçüye göre yapardı
Lahanaya sarıldığını bilmiyordum annemd ekarnıyarık gibi doldurup. tenekelere basardı ağzını lehimlerdik . Soğuk kış günleri o kadar çok yapardıki. 10 kğ luk yağ tenekeleri vardı o zamanlar. Kelek ve dolma biberde doldururdu. Şimdi yiyende yok yapanda :( ellerinize sağlık.. Çocukluğumu hatırladım.
YanıtlaSilEvet Nursevin hanımcığım... edki tarifler bunlar... anneciğim 80 yaşında artık hasta yapamıyor... bana tarif ediyor... ben de kayıt altına almaya çalışıyorum... lahanaya sarmadan da olabilir tabi...teşekkür ederim... sevgiler
SilBenim de babamla annem beraber yaparlardı ben çocukken, hem de ne çok yaparlardı..lahanaya sarılması da pek bi güzel durmuş..üşenmesem ben de yapsam..elinize sağlık, Allah sağlıkla yemek nasip etsin..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Dilek Toksoy hanımcığım
SilSelma hanım, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAnne tarifleri herzaman en kıymetlisi ve yaşatılması lazım. Mutfağımıza yaptığınız katkı çok büyük.
Bizim de benzer bir tarifimiz var ve her yaz sonu yapılır çok sevilir.
Bir daha ki sefere lahana yaparağına sarmayı deneyeceğim, afiyetle bolluk huzur içinde yeyin.
Annenize sağlıklı sıhhat diliyorum, sevgiler.
Çok teşekkürler tuzekmek.... annem de size sevgilerini gönderiyor
SilBenim annemlerde yapardı eskiden değişik bir turşu bir adıda karnıyarık turşusu Ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilTeşekkürler Ayşen'nin mutfağı
SilBenide çok eskilere götürdün,ellerine saglik,afiyet olsun
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sieda'cığım....
Silben de çok farklı yazamıyacağım herkes gibi eskilere gittim :)) lahanaya sarılması çok hoşuma gitti ,
YanıtlaSilafiyetle,sağlıkla tüketin inşallah
Ablacııımmmm..... çok teşekkür ederim.... SusamÇörekotucum
SilAnneciğiminde mutlaka yaptığı turşuydu ondan sonra hiç yapmadım :( Biz patlıcanları doldurduktan sonra kereviz sapları ile bağlardık, lahanaya sarılması da çok pratikmiş .Annenize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.Sevgilerimle.
YanıtlaSilellerinize saglik adini cok duydugum ve aradigim bir tarifti hemen denemeyi dusunuyorum
YanıtlaSil