FIRINDA AYVALI LAHANA SARMASI
MALZEMELER
- 1 tane orta boy lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 4 tane kuru soğan
- 2 tane ayva
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Lahananın yapaklarını ayıralım ve yıkayalım... kaynar tuzlu suda 1-2 dakika haşlayıp, çıkaralım ve 1-2 dakika da soğuk suda beklettikten sonra süzgece alalım...şimdi iç harcımızı hazırlayalım: pirincimizi 3-4 saat sıcak tuzlu suda bekletelim, daha sonra süzgece alalım ve soğuk suda yıkayıp süzelim... soğanlarımızı minik minik, küp küp doğrayalım (pirincimizi ve soğanlarımızı bir kapta toplayalım)...üzerine zeytinyağı, tuz, toz şeker ve kuru naneyi de ilave edelim...en son olarak iki tane ayvayı soyalım ve rendeleyip iç harcımıza katalım...lahanaları resimdeki gibi poğaça büyüklüğünde sarıp, tepsiye dizelim...dolmalarımızın yarısına gelecek şekilde (tepsiye) su ilave edelim... üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim...tepsimizin üzerine, önce pişirme kağıdı, onun üzerine de aliminyum folya kapatalım ve fırınımızın en altına (zeminine) yerleştirelim... 180 derecede, 1 saat pişirelim... soğuyana kadar fırında bırakalım...Âfiyet olsun
NOT
- (Bütün zeytinyağlılarda olduğu gibi) soğuyana kadar üzerini açmıyoruz...1 gün önceden yapabilirseniz, (bekleyip dinlendiği için) daha da lezzetli olur
- Pişirirken üzerindeki kağıdı açmayın ki, pirinçler kendi buharıyla (kurumadan) tane tane pişsin
- Ayvayı en son rendeleyin ki, kararmasın
- Dolmaların büyük hazırlanması, çalışan hanımlar için zaman avantajı sağlar
çok farklı geldi.. Hiç denemedim.. Yemedim.. Ellerinize sağlık. Lahana sarmasını çok severiz.
YanıtlaSilNursevin hanımcığım çok teşekkür ederim.... ziyaretleriniz beni çokmutlu ediyor....ellerinize sağlıklar diliyorum
SilElinize sağlık tarif harika olmuş ayva dolmaya ne kadar değişik bir fikir ama çok hoş sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Özgen hanımcığım
SilSelmacım, ayvalı dolma güzel olur herhlde, değişik bir lezzet canım ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilDilekciğim çok teşekkür ederim....
SilSelmacim ne güzel bir tarif ayva osmanlı yemeklerinin baştacıymıs sanirim bu tarifte o zamanlardan günümüze ulaşa bilenlerden ellerine sağlık deneyeceğim mutlaka....
YanıtlaSilArzu hanımcım teşekkürler beğenilerinize.... evet eskiden şeker olmadığı için yemekleri meyvelerle tatlandırıyorlarmış....özellikle saraylarda
SilLahana sarmasını fırında denememiştim değişik olmuş ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilteşekkürler Ayşe hanımcığım
Sililginç bir tarif denemeli elinize sağlık
YanıtlaSilteşekkürler....deneyin beğeneceksiniz inş...
SilSelma Hanım çok güzel olmuş emeğine sağlık . Sevgiler
YanıtlaSilBirgül hanımcım teşekkürler
SilHiç duymamıştım ama yemeklere yakışıyor,eminim çok güzel olmuştur.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevil hanımcım inanın çok yakışıyor ayva..... teşekkür ederim beğenilerinize
SilTarifi ben mi iyi okuyamadım acaba bilmiyorum ama malzeme listesinde 2 adet ayva var , yapılışında 1 yazıyor . Hangisi doğru ?
YanıtlaSiliki ayva olacak....çok teşekkür ederim....ben eksik yazmışım
SilEllerine sağlık sel maçı bol soğanlı bayılırım lahana sarmasina
YanıtlaSilOldukça farklı bir tarif. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim... sevgiler bizden de
SilHarika...elerinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim...
SilEllerinize sağlık ayva kullanılması ve fırında yapılışı farklı bir yorum ama ayvanın lezzet kattığına eminim…
YanıtlaSilAfiyetler olsun..
Sevgiler…
bak merak ettim ayvalı nasıl oldu diye :)
YanıtlaSilyaptıysan mutlaka güzeldir eline sağlık
Teşekkür ederim... ablacım çok güzel oluyooor
Siltekrar ellerine sağlık
YanıtlaSilsizi seviyorum... teşekkürler ziyaretinize Nursevin Hanımciğim
Silsizi seviyorum... teşekkürler ziyaretinize Nursevin Hanımciğim
SilEllerine sağlık abla ☺☺☺
YanıtlaSil