15 Ağustos 2014 Cuma

FIRINDA KAYMAKLI KABAK

                                                                                             




                                                                                                                                                                                                 
                             FIRINDA KAYMAKLI KABAK

                                      MALZEMELER
●4-5 tane orta büyüklükte kabak
●1 su bardağı süt kaymağı ya da 1 kutu krema
●yarım çay bardağı zeytinyağı
●1 çay kaşığı tuz
●1 çay kaşığı karabiber
                   
                                        YAPILIŞI
        Kabaklar yıkanıp, sebze soyacağının tırtıklı ucu ile kabukları boydan boya çizilir ve bıçak sırtı inceliğinde halka halka doğranır... yağlanmış tepsiye resimdeki gibi dizilir... üzerine tuz ve karabiber serpilir... zeytinyağı gezdirilir... süt kaymağı tepsinin her tarafına eşit miktarda dökülür... önceden ısıtılmış 180°derece fırında yarım saat - 40 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirilir...Âfiyet olsun

                                          NOT
Kabakları çizerken, tırtıklı iz yapacak aparatınız yoksa çatalla da deneyebilirsiniz... hatta hiç iz yapmadan da olabilir...tercih size kalmış
Kabakları doğrarken bir elinizle de tutarsanız, halkaların istifi bozulmadan hemencecik tepsiye dizebilirsiniz...böyle çok pratik oluyor
Ben yaşadığım semtte çok şükür yağlı köy sütü bulabiliyorum... bu konuda çok şanslıyım...sütü köylülerden alıp kaynatıyorum - soğutuyorum ve bir gece buzdolabında bekletince üzeri bir parmak kalınlığında kaymak tutuyor... kabakların üstüne bu kaymağı kullanıyorum... sütü de yoğurt yapıyorum... hatta bazen de kaymakları dipfrizde biriktirip sonra evde kendi tereyağımı kendim yapıyorum...ileriki zamanlarda da evde tereyağı yapımını anlatırım... siz böyle kaymak bulamazsanız 1 kutu hazır krema da kullanabilirsiniz...
Hiç kabak sevmeyenler bile (meselâ benim eşim) bu şekilde yaptığımda çok beğenerek yiyor...tadı, sanki kabakları tereyağında kızartmışsınız gibi o kadar lezzetli oluyor ki anlatamam... şimdi kabağın tam mevsimi ve de çok ucuz, denemenizi öneririm... hiç pişman olmazsınız
Bu tarif benim rahmetli anneanneme ait (ruhu şad olsun) ...anneciğim hep anlatır, anneannem bunu yaparken kaymağını bol bol koyarmış, eee tabi süt çok - kaymak çok, ne yapsın kadıncağız... pişince şıkır şıkır yağ olurmuş tepsinin içi...annem:" ekmeğimizi bandıra bandıra yerdik, bir de tepsinin dibini sıyırmaya bayılırdık" diye eski günleri anar hep
Benim 4-5 kabak için kullandığım tepsim 45-50 cm. çapında...kabaklar bu büyüklükte bir tepsiye yeterli geliyor
Ben fırınımı her zaman 15 dakika önceden ısıtırım... pişireceğim malzemeyi fırına öyle koyarım
Eğer kabağınız yetmezse, aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi incecik halka halka doğradığınız patatesle de tepsinin eksik kalan bölümlerini tamamlayabilirsiniz
                                                                         
                                                                         


   



8 yorum:

  1. Hoş gözüküyor. Müzik olmasa daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim... müziği kapatabilirsiniz isterseniz

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Ekmek Kraliçem

      Sil
  3. Ellerine sağlık afiyet olsun ablam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... canım Yasemin'cim

      Sil
  4. Ellerine sağlık Selmacım.. Maşallah sende sabır çok var..O kabakların dizilişine hayran kaldım.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Oya hanımcım kabakları hiç dağıtmadan kesince hafifce yannatırıyoruz hani legolar gibi:))kendiliğinden diziliyorki

      Sil

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.