28 Ağustos 2014 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

                                                                               





                 
                   ZEYTİNYAĞLI BAMYA
                               
                      MALZEMELER
●yarım kilo bamya
●2 tane orta boy kuru soğan
●2 tane orta boy domates
●1 tane orta boy patates
●yarım yemek kaşığı biber salçası
●yarım su bardağı zeytinyağı
●1 tane limon
●4-5 diş sarımsak
●1 çay kaşığı tuz
●1 tatlı kaşığı şeker

                        YAPILIŞI
       Bamyalar önce yıkanır ve bir sofra bezine serilir...sonra sapları bilindik yöntem olan kalem ucu gibi sivri bir şekilde temizlenir... soğanlar minik minik, küp küp doğranır ve zeytinyağında rengi hafif pembeleşene kadar kavrulur...yarım kaşık salça ilave edilir... domatesler soyulur ve kesme şeker büyüklüğünde küp küp doğranır, kavrulan soğanlara ilave edilir...patates küp küp doğranır ve ayıkladığımız bamyalarla birlikte tencereye ilave edilir... sarımsak, tuz ve şeker ilave edilir... 1 tane limonun suyu sıkılır ve yarım su bardağı su ile birlikte tencereye eklenir... düdüklü tencede 15 dakika (veya normal tencerede kısık ateşte 1 saat) pişirilir...Âfiyet olsun
                     
                          NOT
Annem hep der ki: bamyaları önce yıka ve bir sofra bezine ser, biraz suları gitsin...sonra saplarını muhakkak sivri bir şekilde temizle... tembellik edip de sakın düz düz kesme... aksi takdirde bamyaların uzayan sıvısı yemeğin suyuna çıkar... bu hiç hoş olmaz
Bamyanın içinde patates ne arıyor demeyin... yemeğe değişik bir lezzet katıyor
Benim düdüklü tencerem Tefal... vitamin bölümü var (resimde görebilirsiniz)...vitamin bölümünde 15 dakikada pişiyor, çok pratik oluyor...bir de zeytinyağlı yemekleri pişirirken kapağını sık sık açmamamız gerekiyor, yoksa yemeğin rengi kararıyor...siz normal tencerede de pişirebilirsiniz, tabi o zaman süre uzayacak ve kısık ateşte 1 saat pişirmeniz gerekecektir
Eğer normal tencerede pişirirseniz, sakın yemeğinizi sık sık karıştırmayın...bu sefer de bamyalar salyalarını dışarı veriyor...kalsiyum deposu bu nimetin tam zamanı şimdi, faydalanmak lazım... hele ki akşamdan pişirip sabah dinlenmiş olarak yerseniz, lezzeti daha da artıyor

3 yorum:

  1. Gene harikasin selma ablacim:) benim de derhal bu dudukluden almam lazim bugun sabahtan aksama kadar tencerede nohut kaynadi ama gene de istedigim gibi pismedi:( ellerine saglik bunu da deneyecegim en kisa zamanda;)))

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim... düdüklü tencere süper ... süreyi çok kısaltıyor...

    YanıtlaSil
  3. Gene harikasin selma ablacim:) benim de derhal bu dudukluden almam lazim bugun sabahtan aksama kadar tencerede nohut kaynadi ama gene de istedigim gibi pismedi:( ellerine saglik bunu da deneyecegim en kisa zamanda;)))

    YanıtlaSil

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.