8 Eylül 2014 Pazartesi

KIRMA BÖREK

                                                                        







                             
                        KIRMA BÖREK
                        
                        MALZEMELER
●5 tane (yani 1kg) yufka
●1,5 su bardağı süt
●yarım su bardağı yoğurt
●yarım su bardağı zeytinyağı
●1 şişe maden suyu
●2 yumurta
●1 çay kaşığı tuz
●1 tatlı kaşığı toz şeker
●1 paket kabartma tozu
●1 kâse süt kaymağı veya kutu krema
●yarım kilo tuzsuz lor peyniri
               
                        YAPILIŞI
      Yufkamızın birini tezgâha seriyoruz ve üzerine lor peyniri serpiştiriyoruz... yufkamızın iki tarafından ortaya doğru iki elimizle karşılıklı büzdürüyoruz...yufkamızı yukarıdaki resimdeki gibi dört parmak uzunluğunda kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz... diğer yufkalarımız için de aynı işlemi uyguluyoruz...üzerine 3-4 kaşık zeytinyağı gezdirip(180°derece önceden ısıtılmış) fırına veriyoruz ve üzeri hafif kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişiriyoruz... diğer taraftan süt, yoğurt, zeytinyağı, yumurta, tuz, şeker, kaymak ve kabartma tozunu karıştırıp bir sos hazırlıyoruz... fırında hafif kızaran böreğimizin üzerine cosss diye döküyoruz... tekrar hemen fırına koyuyoruz... altı üstü nar gibi kızarana kadar (tahmini yarım saat) pişiriyoruz...Âfiyet olsun

                           NOT
Bu böreği iki kez pişirmemizdeki amaç: bol soslu bir börek olduğu için, yufkaları önceden bir kez hafif kızartmış oluyoruz (sosunu dökünce hamur olmasın diye)
Gönen Balıkesir civarında bu böreğe Kırma derler... biz Gönen'liyiz, hatta halam yufkaları da hazır almaz evde kendisi açar ve çarşafın üzerine serer, hafif kurutur öyle yapar... onun ifadesiyle yufkaları "yellendiririz"...bir de halacığım bu böreği yaparken sosuna süt kaymağı da koyar...Bursa Mustafa Kemal Paşa'lı bir arkadaşım vardı, onlar da büzmeli pide ya da büzmeli börek diyorlardı
Eğer varsa bir kâse kadar süt kaymağınız, hemen sosa ilâve edin (tereyağlı bir börek gibi lezzetli oluyor) ... ama yoksa da üzülmeyin, zeytinyağını birazcık arttırırsanız yine güzel oluyor

2 yorum:

  1. citir citir gorunuyor Turkiye`ye gelince yapicam mutlaka taze yufka bulamiyorum ne yazikki ama kesinlikle yapicam bu tarifinizi...
    Ellerinize saglik valla blogunuzu inceliyorum harika tatlar var ozellikle yoresel tatlar insan gozunu alamiyor :)
    Bide Eger blog tasarimi isterseniz sizin icin seve seve yapabilirim...

    YanıtlaSil
  2. MMM NEFİS BİR BÖREK SİZ DE ÇOK GÜZEL YAPMIŞSINIZ ELLERİNİZE SAĞLIK SELMA HANIMCIM SEVGİLERT

    YanıtlaSil

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.