14 Eylül 2014 Pazar

SALÇALI TOP YUMURTA

                                                           






                  SALÇALI TOP YUMURTA

                          MALZEMELER
●3 su bardağı su
●3 yemek kaşığı sirke
●1 yemek kaşığı tuz
●Kişi başına 1 yumurta
                         Sos için:
●yarım yemek kaşığı tereyağı
●3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
●yarım yemek kaşığı biber salçası
●Karabiber

                         YAPILIŞI
     Önce suyu tencereye koyuyoruz... tuzunu ve sirkesini ilâve edip kaynamasını bekliyoruz... kaynayan suyumuza yumurtaları teker teker dikkatlice dağıtmadan kırıyoruz... 3-4 dakika pişirip hemen delikli kepçeyle suyunu süzdürerek yumurtaları servis tabağına çıkarıyoruz... sosumuzu hazırlamak için tereyağını ve zeytinyağını tavaya koyuyoruz... kısık ateşte tereyağını yakmadan eritip, salçayı ilâve ediyoruz...3-4 dakika kavurup 4-5 kaşık su koyuyoruz, istediğimiz sos kıvamına gelene kadar 2-3 dakika daha kaynatıyoruz, ocaktan alıyoruz...servis tabağımıza aldığımız yumurtalarımızın üzerine döküyoruz... üzerine karabiber serpip süslüyoruz...Âfiyet olsun

                         NOT
Sevgili arkadaşlarım, "alt tarafı bir yumurta bunun da mı tarifi olurmuş" demeyin... "Can Boğazdan Çıkar"adlı kitapta okumuştum, yumurta insan metabolizmasına en uygun protein kaynağıymış... onun için yumurtayı bolca tüketmeliyiz... hele bir de köy yumurtası bulabilirseniz hiç kaçırmayın, bu tarifimi hemen deneyin... çok şükür biz yaşadığımız semtte çok kolay köy yumurtası temin edebiliyoruz...dikkat ederseniz yumurtaları pişirme süresini çok kısa (3-4 dakika) tuttum, böylece proteinleri ölmeden uygulanabilecek bir tarif... benim eşim yumurtanın bu şekilde pişirilmesine bayılır, bizim kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezidir bu
Buradaki en önemli püf noktası yumurtalarımızın taze olmasıdır (suya kırdığımızda bayat yumurtaların dağılma riski var)... bir de pişirme suyuna kattığımız sirke ve tuz da yumurtaların dağılmadan(top şeklinde)pişmesine yardımcı oluyor
Eğer isterseniz domates rendeleyerek de sos hazırlayabilirsiniz ama o zaman böyle kırmızı olmaz, kırmızı olması için bir çay kaşığı toz kırmızıbiber atmalısınız

14 yorum:

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.